• Simkaart en de innovatieve geschiedenis

  by  • april 18, 2013 • SIM-kaart blog

  sim-kaartSimpelweg de meeste telefoons waaronder de normale GSM als smartphones en zelfs tablets hebben de SIM-kaart, het kleine kaartje dat je in en uit het apparaat kan halen, om o.a. van abonnement en apparaat te kunnen verwisselen. Het befaamde kaartje staat dus bekend als de SIM-kaart, deze is te verkrijgen in verschillende formaten. De abonnementen van tegenwoordig die beter bekend staan als sim only abonnementen hebben de simkaart opnieuw centraal laten staan. Dergelijke goedkope sim only abonnementen hebben vele consumenten aangetrokken tot het op zoek gaan naar de juiste simkaart. Echter, hoe is de SIM-kaart ontstaan zoals we deze nu kennen en wat doet een dergelijke simkaart eigenlijk? Laten we gaan kijken naar de geschiedenis van de simkaart en hoe deze geëvolueerd is door de jaren heen.

   

  Simkaart en GSM als Europese standaard

  De wortelen van de simkaart gaan ongeveer twee tot drie decennia terug. De eerste ontwikkelingen waren het resultaat van de inzet van het “European Conference of Postal and Telecommunication Administration (CEPT)” ten einde een nieuwe mobiele telefonische standaard te creëren. Deze standaard werd bekend onder de naam GSM, dit was om de compatibiliteit van het mobiele telefoon systeem door heel Europa te kunnen garanderen. In andere woorden, men zou niet in staat zijn met elkaar te kunnen communiceren wanneer er diverse standaarden gebruikt zouden worden, bijvoorbeeld zoals een GSM niet kan communiceren met een standaard Walkie-talkie (een zelfde standaard was dus noodzaak). Deze standaard werd voor het eerst voorgesteld in de begin jaren 1980, echter het GSM netwerk kwam pas vanaf 1991 van de grond. Desalniettemin was de rol van de SIM-kaart in het GSM netwerk gelijk al van groot belang.

    

  Simkaart ter identificatie

  De SIM-kaart binnen het GSM netwerk was toen en nu nog steeds het middel om de gebruiker binnen het GSM netwerk te kunnen herkennen en te valideren. De kaartjes bevatten een identieke serial nummer en overige netwerk informatie. Dit is de reden dat gebruikers de simkaart uit een bestaande telefoon kunnen halen en deze vervolgens in een ander mobiel apparaat verder kunnen gebruiken, zonder dat specifieke registratie benodigd is. Dit komt omdat alle authentieke informatie bewaard is op de simkaart. Buiten de basale functies van de kaart, is de simkaart door de jaren heen aan stevige innovatie onderhevig.

   

  Groot netwerk capaciteit en geheugen

  Dankzij de SIM-kaart is het reizen veel gemakkelijker geworden voor de mobiele telefoon gebruikers. Andere standaarden zoals CDMA is gelimiteerd tot een aantal netwerken, daar waar simkaarten de mogelijkheid hebben om apparaten zoals smartphones op een veelvuldig aantal netwerken te laten opereren. De moderne simkaart is in staat om 80 netwerken op te slaan, dit staat de internationale gebruiker op reis toe om het best beschikbare netwerk te gebruiken zonder van apparaat of standaard te moeten wisselen.

   

  Simkaarten zijn door de jaren heen erg veelzijdig geworden. Parallel aan de GSM innovaties evolueerde de SIM-kaart op gelijke voet. Vandaag de dag kan een SIM-kaart bijvoorbeeld 250 contact personen opslaan, dit was voorheen niet mogelijk, dit getal zal uiteraard toenemen met de jaren. Dit maakt het bijvoorbeeld erg makkelijk om naar een andere GSM/smartphone over te stappen, contacten hoef je dan niet meer handmatig in te voeren, deze importeer je vanuit de simkaart naar het mobiele apparaat.

   

  Voordelige abonnementen

  Los van alle technologische voordelen van de simkaart, is waarschijnlijk vooral het financiële voordeel dat gebruikers trekt. Sim only simkaarten hebben namelijk het voordeel dat klanten veel geld kunnen besparen op een abonnement. Met dergelijke sim only abonnementen zijn klanten niet langer gebonden aan lange termijn contracten, tegenwoordig is een maandelijks opzegbaar abonnement mogelijk tegen scherpe tarieven. Dergelijke sim only abonnementen hebben de losstaande SIM-kaart een bekender gezicht gegeven.

   

  De simkaart is een milieubewuste keuze

  Maar ook in termen van verantwoord ondernemen doet de SIM-kaart met de huidige sim only abonnementen een aardige duit in het zakje. Puur milieu technisch gezien zorgt de losstaande SIM-kaart ervoor dat oude telefoons goed hergebruikt kunnen worden, dit zal zorgen voor minder afval. Maar ook wanneer de huidige gebruiker over zal gaan op een nieuwer toestel kan men de simkaart blijven gebruiken in het nieuwe mobiele apparaat, terwijl het oude toestel wellicht dan weer naar een andere gebruiker gaat dat tot verdere milieu besparing leid, minder afval is dan het resultaat.

   

  De GSM is onderhand het meest populaire draadloze standaard in de wereld. Veel voordelen van de GSM zijn vrijwel direct te relateren aan de SIM-kaart. De volgende keer wanneer je een belletje wilt plegen of een SMS gaat sturen, bedenk dan eens hoe een dergelijke kleine chip in jouw telefoon de wereld enorm heeft veranderd.

  About