• Sim Only geschiedenis en ontwikkeling

  by  • mei 23, 2013 • SIM-kaart blog

  Dutchtone_simkaart_simonlyIn 2012 heeft het begrip sim only een enorme groei doorgemaakt, sim only was dat jaar het meest afgesloten type mobiele telefoon abonnement. Ook is de mobiele telefoon niet meer uit het straatbeeld te denken, dit komt mede dankzij het sim only abonnement dat nu voor elke laag in de samenleving bereikbaar is. Dit is nog niet zo lang geleden anders geweest.

  Vanaf 1994 begon KPN (destijds PTT) met het aanbieden van mobiele telefoon abonnementen. Hierna volgde Vodafone in 1995 dat toen nog Libertel heette en daarna volgde er al spoedig andere mobiele providers vanaf 1997 binnen het mobiele netwerk van Nederland. Destijds werden vrijwel alle abonnementen geleverd als een combinatie van een GSM met een SIM-kaart. Vanaf 1998 begon het aantal mobiele telefoon gebruikers snel toe te nemen, het totaal aantal gebruikers verdubbelde dat jaar naar 22% van alle Nederlanders. Hierdoor werd de markt steeds interessanter voor nieuwe providers, oude bekenden waren onder andere O2 en Dutchtone.

  Wanneer ontstond het sim only abonnement?

  Mobiele abonnementen waar geen telefoon bijgeleverd werd heette destijds anders, dit kon per aanbieder verschillen. Sinds de jaren ’90 begon het aantal mobiele telefoons in omloop gestaag te groeien, hierdoor begon er langzamerhand een overschot aan oude mobiele telefoons te ontstaan. Om deze reden is in 1999 het Sim Only abonnement geïntroduceerd dat toen ook Sim Alone werd genoemd bij diverse providers. Dutchtone was in 1999 dat het eerste Sim Alone abonnement in de vorm van een losse simkaart begon aan te bieden, veel providers volgden kort daarna met het aanbieden van een soort gelijk abonnement. Tegenwoordig is de marketingterm Sim Alone verdwenen en voert elke provider binnen Nederland de term Sim Only, dat in het Nederlands alleen een simkaart betekend.

  Door dergelijke Sim Only aanbiedingen te voeren konden providers vanaf dat moment gereduceerde tarieven aanbieden omdat het toestel niet meer gefinancierd hoefde te worden. Hierdoor waren er in het begin acties dat men voor de helft van de prijs een abonnement kon afsluiten in plaats van een toestel erbij te nemen. Tegenwoordig is het voordeel zo mogelijk nog veel groter wegens het groot aantal provider dat met elkaar de concurrentie aangaat. Vooral in 2012 heeft het Sim Only abonnement enorm veel terrein gewonnen, dat jaar was het “alleen een simkaart” abonnement verreweg het meest succesvol tot nu toe. Dit is vooral te verklaren dat men tegenwoordig een GSM of smartphone heeft dat het nog steeds goed doet.

  About